pivko Kto dá dobrý recept?Chystám sa variť nedeľný obed.
Nie je to sviečková, ale sa robí podobne:
Dalmatínska pašticáda
Hovädzie zadné (je dobre, ak je pekne vysoké) prešpikujem slaninkou a vpichnem 3-4 klinčekmi - treba porátať!
Takto pripravené mäso posolím a vložím do nádoby, zalejem červeným vínnym octom a červeným vínom, pridám celú cibuľu.
Odležať aspoň cez noc.
Ráno vyberiem z octu, na oleji/masti opečiem, aby sa zrazila bielkovina, vložím do tlakového hrnca, podlejem vývarom a červeným vínom, vložím tam tú cibuľu, čierne korenie celé a koreňovú zeleninu.
V tlakovom hrnci je hotové asi za hodinu, vyberiem zo sťavy, povyberám všetky klinčeky (nie je vhodné ich mixovať), zeleninu a cibuľu s troškou šťavy vymixujem, potom dolievam zvyšok štavy (hotová šťava je tmavá).
Ak je šťava na vašu chuť kyslá, prisladí sa šípkovým lekvárom.
Na tenko nakrájané mäso (dá sa po vychladnutí) vložím späť do šťavy a zohrejem. Podávam s nokami.