Zavrieť

Porady

Vianočné sladkosti.

Grilážové oblátky
1 balenie oblátok , 250 g kryštálového cukru, 1 smetol , 1 lyžicu kakaa, 1 vanilkový cukor, 250 g posekaných orechov, 1 salko.
Cukor upražíme na sucho na karamel, pridáme smetol, vanilkový cukor, kakao, posekané orechy a nakoniec salko. Miešame na slabom ohni pokiaľ zmes nezhustne. Ešte horúcu zmes natierame na oblátky a dve a dve spolu zlepíme. Zaťažíme, necháme vychladnúť a pokrájame na trojuholníky alebo kocky.

Vianočné medovníčky

250 ml vody, 500 g kryštálového cukru, 1 visa (hera), 300 g medu, 1200 g múky hladkej špeciál, 2 vajcia, 2 dkg sóda bicarbóny , 1 prášok do perníka, mletá škorica, klinčeky,
Vodu, cukor, visu a med rozvaríme na sirup. Do misy preosejeme múku, pridáme vajcia, sódu bicarbónu, prášok do perníka a môžeme pridať aj škoricu a klinčeky. Do toho vlejeme vlažný sirup a vymiesime vláčne cesto. Necháme odstáť do druhého dňa (24 hodín) v chlade. Odstáte cesto vyvaľkáme na hrúbku asi ½ cm a vykrajujeme rôzne tvary. Dáme upiecť. Pozor! Rýchlo sa pečie!!! Upečené, ešte horúce potrieme rozšľahaným vajíčkom. Môžeme ozdobiť cukrovou polevou.

Rožky rozplývajúce sa na jazyku
250 g hladkej múky, 200 g masla, 100 g mletých orechov, 70 g práškového cukru.
Z uvedených surovín zamiesime cesto, sformujeme z neho malé rožky, ktoré upečieme v mierne rozohriatej rúre. Upečené ešte teplé obaľujeme v práškovom cukre, zmiešanom s vanilkovým cukrom.

Božské rožky
300 g masla, 150 g práškového cukru, 350 g hladkej múky, žĺtok, 80 g kakaa.
Všetky suroviny dáme na dosku a vypracujeme z nich cesto. Urobíme z neho šúľky, ktoré pokrájame a vyformujeme rožky. Upečieme ich, potom máčame v čokoládovej poleve a necháme stuhnúť.
Usporiadat
Maruška54 Maruška54

Maruška54 je offline (nepripojený) Maruška54

Vlastička vitaj, teto tón sa mi páči...
0 0
VladoaKatka VladoaKatka

VladoaKatka je offline (nepripojený) VladoaKatka

Pôvodca textu príspevku: Marína
Olice, ja z tohto cesta pečiem rožky plnené lekárom.

Maruška ospravedlňujem sa Ti, Marína-Maruška, také rovnaké, a pritom ste jedna z jedného a druhá z druhého konca republiky.

Marína Ty si si dala z toho tokajského vínka dnes, samé preklepy...

... a Vlastičku vítam aj ja -- je vidieť, že máš iné myšlienky. Len tak ďalej
Naposledy upravil VladoaKatka : 15.12.07 at 16:36
0 0
Maruška54 Maruška54

Maruška54 je offline (nepripojený) Maruška54

Tak to vyzerá, už som dnes utrpela úraz a ešte som pri varení nič neosolila
0 0
camelfly camelfly

camelfly je offline (nepripojený) camelfly

ondrejvla Pozri príspevok
Tak takéto rožteky veru neupečiem! Lekárov treba na niečo iné a nie ich zarólovať do rožkov...
Evička, tento ojedinelý preklep sa ti vydaril!
Vlastička neboj, však preto ho chcem celého
0 0
Olice Olice

Olice je offline (nepripojený) Olice

Marína Pozri príspevok
Olice, ja z tohto cesta pečiem rožky plnené lekárom.
Si zlatá, čiže ešte viac vylepšené, nielen rožky, ale aj s lekárom.
Vedela by som si to celkom dobre predstaviť, taký rohlík plnený lekárom, peviazaný mašľou, pod vianočným stromčekom a manžel na služobnej ceste....
Len by sa ten rohlík nesmel predtým dať piecť, pretože lekár by bol už nepoužiteľný.
A vlastne som si teraz všimla, nejde tam vôbec cukor

Aha, vlastne sa to pocukruje na povrchu po upečení.
Naposledy upravil Olice : 15.12.07 at 16:34 Dôvod: doplnená posledná veta
0 0
Elena Navrátilová Elena Navrátilová

Elena Navrátilová je offline (nepripojený) Elena Navrátilová

Olice Pozri príspevok
Si zlatá, čiže ešte viac vylepšené, nielen rožky, ale aj s lekárom.
Vedela by som si to celkom dobre predstaviť, taký rohlík plnený lekárom, peviazaný mašľou, pod vianočným stromčekom a manžel na služobnej ceste....
Len by sa ten rohlík nesmel predtým dať piecť, pretože lekár by bol už nepoužiteľný.
A vlastne som si teraz všimla, nejde tam vôbec cukor

Aha, vlastne sa to pocukruje na povrchu po upečení.
Iba by bol správne nažhavený ... akurátny...
0 0
Elena Navrátilová Elena Navrátilová

Elena Navrátilová je offline (nepripojený) Elena Navrátilová

Maruška54 Pozri príspevok
Vlastička vitaj, teto tón sa mi páči...
Ale sa tým preklepom darí....
No když teto, tak teto... že jo, Máňo, Maruško....
0 0
Maruška54 Maruška54

Maruška54 je offline (nepripojený) Maruška54

Elena Navrátilová Pozri príspevok
Ale sa tým preklepom darí....
No když teto, tak teto... že jo, Máňo, Maruško....
Keď sa darí tak sa darí, ja som ich za polhodinu napočítala štyri
kažropádne-každopádne
lekárom-lekvárom
mašlienky-myšlienky
teto-tento
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Dievčatá, veď to ja naschvál, aby ste si mohli vyrobiť riadny mrník.
Dobre sa mi zadarilo, však?
0 0
anklar anklar

anklar je offline (nepripojený) anklar

Anklar
camelfly Pozri príspevok
Evka, ak ich máš v špajzičke viacerých, pošli aspoň jedného, to by bol poriadny rožtek, ja by som ho nechala v celku








rožteky MUDR
Skvelé! Vtipné.
Názov: Rožteky MUDr.
Pôvodný recept od: Marína
0 0
camelfly camelfly

camelfly je offline (nepripojený) camelfly

anklar Pozri príspevok
Skvelé! Vtipné.
Názov: Rožteky MUDr.
Pôvodný recept od: Marína

žeby bolo lepšie :
doktor s rožtekom
0 0
Zuzka10 Zuzka10

Zuzka10 je offline (nepripojený) Zuzka10

jednoduchá žena,matka,babička ...viac
janusik07 Pozri príspevok
Chcela by som skusit tento recept. Mohla by som sa spytat kolko toho vina tam ide?Ide tam 7 lyzic? Rozmyslam co je skaratka PL,dnes mi to akosi nemysli.
DAKUJEM
7 PL = 7 plievkových lyžíc
0 0
lejka lejka

lejka je offline (nepripojený) lejka

Žilinčanka, 3 dospelí synovia, od 13.4.2013 som vdovou, byt, chalupa, záhrada, pes-vlčiak RONY ...viac
Na spestrenie.
Naposledy upravil lejka : 19.02.08 at 21:21
0 0
tonkat tonkat

tonkat je offline (nepripojený) tonkat

wagner Pozri príspevok
Recept mám, ale ešte som ich nerobila. Idem skúšať teraz k vianociam:
Medové trubičky.
500g hl.múky. 180g tekutého medu,180g práš.cukru, 3 žltky, na hrot noža sódy bicarb.,2lyžice mlieka,čokoládovú polevu.
Plnka.
300ml mlieka, 1 vanilkový puding,100g práš.cukru, 1 lyž.rumu, 250g maslo, šlahačka
Postup: do preosiatej múky pridáme med, žltky vyšlahané s práš.cukrom,sódu, mlieko a vypracujeme vláčne hladké cesto.Na doske ho vytvarujeme do valca s priemerom 5 cm a nakrájame na kolieska hrubé 1 cm a každé na tenko rozvaľkáme.Rozvalkané kolieska navinieme na kovové trubičky, uložíme na vymastený plech a vo vyhriatej rúre upečieme.Ešte teplé stiahneme z trubičiek a necháme vychladnúť.Vnútro trubičky naplníme plnkou, konce ušlahanou šlahačkou, namočíme ich do rozpustenej čokoládovej polevy, prípadne polejeme aj stred trubičiek.Uložíme na mastný papier a necháme stuhnúť.
Plnka:
Z mlieka a vanilkového pudingu uvaríme hustý krém. Maslo vyšlaháme s práš.cukrom do penista zmiešame s vychladnutým pudingom, pridáme rum a spolu vyšlaháme na hladký krém.
Piekol niekto už tieto trubičky? Nechýba tam tuk? Mne sa to nedá spojiť, mám to sypké. Poraďte. Vďaka
0 0
janaGT janaGT

janaGT je offline (nepripojený) janaGT

[quote=apucko;586105]Grilážové oblátky
1 balenie oblátok , 250 g kryštálového cukru, 1 smetol , 1 lyžicu kakaa, 1 vanilkový cukor, 250 g posekaných orechov, 1 salko.
[FONT=Arial][SIZE=3]Cukor upražíme na sucho na karamel, pridáme smetol, vanilkový cukor, kakao, posekané orechy a nakoniec salko. Miešame na slabom ohni pokiaľ zmes nezhustne. Ešte horúcu zmes natierame na oblátky a dve a dve spolu zlepíme. Zaťažíme, necháme vychladnúť a pokrájame na trojuholníky alebo kocky.[/
[
Salko sa dáva uvarené alebo len také priamo z konzervy?
0 0
tonkat tonkat

tonkat je offline (nepripojený) tonkat

Priamo z konzervy vyleješ.
0 0
janaGT janaGT

janaGT je offline (nepripojený) janaGT

vďaka, a ešte mi poraď, prosím, ako má vyzerať ten karamel z cukru
0 0
atramka atramka

atramka je offline (nepripojený) atramka

Marína, ja namiesto "lekára" dávam do cesta malú lyžičku soli,rozvaľkám, potriem osoleným rozšľahaným vajíčkom, posypem sezamom , makom, mandľovými lupienkami , ekanými orechami alebo niečím podľa chuti, vykrajujem malé pagáčiky a je recept aj na Silvestra. Sú veľmi chutné. Tak sa rozplývajú na jazyku.
Prosím babenky - môžete vyskúšať........ a dajte vedieť či ste boli spokojné.
0 0
atramka atramka

atramka je offline (nepripojený) atramka

..... pardon...nechtiac mám ekané orechy namiesto sekaných...
0 0
janaGT janaGT

janaGT je offline (nepripojený) janaGT

janaGT Pozri príspevok
vďaka, a ešte mi poraď, prosím, ako má vyzerať ten karamel z cukru
v inej téme som čítala, že sa robia hrudky. Ako tomu predísť?
Poraďte prosím, chcem to večer vyskúšať.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať