tak skusim tu kolozvarsku podla mojej maminy:
asi 2,5 kg kyslej kapusty
asi 1 kg ryze
asi tolko aj bravcoveho masa (moze byt napr. pliecko, nemalo by byt moc "chude")
jedna-dve klobasky (nie suche ako cabajka, ale take na varenie)
dve smotany
cibula, (ja davam asi tretinu az polovicu mnozstva masa ) sol, koreniny ...
ryzu uvarime v mierne slanej vode, nechame odkvapkat ... netreba dusit s olejom ...pomlete maso udusime na cibulke, moze byt este mierne "nehotove" ... osolime a okorenime podla vlastnej chuti ... a ideme na to ...
vymastime hlbsi plech, dame 1/5 kapusty, rozprestrieme na dno, na to dame vrstvu uvarenej ryze 1/4 a na to 1/4 uduseneho masa a poukladame na tenucko nakrajanu klobasku - tiez cca 1/4 ...pokracujeme dalsimi vrstvami a posledna zostane kysla kapusta (lebo sme jej davali 1/5)
smotanu 2ks rozmiesame (ak je privelmi husta prilejeme lyzicu dve vody) a potrieme (polejeme) hornu vrstvu kapusty, ak mam maso chude tak este pokvapkam olejom a dame upiect
neviem kolko, tak 3/4 hodinku, hodinku (?) ...ja to vypinam podla oka
![Big Grin](https://www.porada.sk/images/smilies/biggrin.gif)
smotana mierne (nie celkom) "zalezie" do kapusty a zacne chytat trosku farbu, podobnu ako na "smotanovom osuchu" ... vsetko okrem kapusty je vlastne uz predtym uvarene, udusene ... takze ak je hotova kapusta, hotove je vsetko
![Wink](https://www.porada.sk/images/smilies/wink.gif)
zoberte si lyzicu z prostriedku a ochutnajte, ci uz je, alebo jej este trosku treba
ked ju podavam hned, ako trosku ochladne, tak skusam z nej vykrajovat "stvorce" ako napr. z ryzoveho nakypu, ale nedrzi to tak pokope, co vobec nevadi
![Smile](https://www.porada.sk/images/smilies/smile.gif)
... ked ju podavam na druhy den, tak z nej odoberiem a zvlast zohrievam v kastrolku tolko, kolko prave potrebujem a miesam ... hodi sa k nej este aj kysla uhorka, alebo kvasaky ... treba vyskusat, co k tomu bude komu chutit, ale ja ju moooozem aj "bez nicoho" ...
tu "vegetariansku verziu" som robila s udenym tofu udusenym na cibulke a davala som trosku viac oleja, ako keby som ho robila priamo na jedenie, lebo ryza omastit potrebuje tiez ...ona si ten olej z duseneho tofu vezme ...
vyskusajte a dajte vediet...
podla mnozstva vidite, ze je toho asi 12-15 porcii, u nas sa nikdy nepokazi, ale vyskusajte pripadne najprv z polovice davky, ale v nejakom vyssom a mensom plechu, aby tie vrstvy neboli velmi tenke ... mozno aj velka tortova forma by sa mohla pouzit... alebo v jenska misa ... dufam, ze to vam a vasim doma bude chutit