Vážení poraďáci , o stravných lístkov sa tu na Porade popísalo veľa , ale čím viac to čítam , tak mám pocit , že už vlastne ničomu nerozumiem a celé to účtovanie v JÚ sa mi zdá neskutočne zložité. Aby som už raz a navždy mala úplne jasno v účtovaní straveniek , prosím nehnevajte sa , ale rozoberme to podrobne.
Takže 01.11.2006 SZČO nakúpi pre seba a pre 1 zamestnanca stravné lístky v počte 44 ks po 89 Sk. / pre oboch po 22 ks
/ Faktúru v peňažnom denníku zaúčtujem nasledovne: SL- 44x89 = 3916 Sk- VNZD., Provízia- 195,80 – VOZD Prev.réžia , 37,20 - VNZD DPH
Potiaľ mi je to jasné .Do knihy cenín zaeviduje príjem. Vlastne ten istý deň ich aj vydám zamestnancovi a sebe.
Je potrebné v PD účtovať o stravenkách zvlášť pre SZČO a zvlášť pre zamestnanca ?
Zo SF prispieva zamestnávateľ pre zamestnanca na stravovanie 2 Sk / SL.
A teraz ma zaujíma presné účtovanie v peňažnom denníku :
1.Stravné zráža zamestnávateľ pri výplate , takže ako to presne zaúčtujem? Čiže ako sa to účtovanie zobrazí napr. 10.2.2006 pri výplate?
2.Ako a kedy korigujem stravné lístky , ktoré idú ako VOZD pre SZČO
a pre zamestnanca ?
Prosím uveďte presne kedy účtujem výdajkovými resp. príjmovými dokladmi a kedy internými. / plusovými ako aj mínusovými/, pretože ak si dám dokopy všetky rady uvedené v porade , tak mi to nijako nesedí.
Za pochopenie a trpezlivosť Vám ďakujem.