Druhá časť, 8. hlava PK SR ZÁSADY SPRÁVNEJ VÝROBNEJ PRAXE
§ 252
Podľa ustanovení tejto hlavy potravinového kódexu postupuje výrobca potravín a primerane aj osoby oprávnené na podnikanie, ktoré manipulujú s potravinami alebo uvádzajú potraviny do obehu.
V súlade s uvedeným ustanovením sú predajne potravín resp. sklady potravín povinné mať vypracované dokumentácie týkajúce sa zásad správnej výrobnej praxe. Podstatnou vecou je slovíčko primerane.
§ 255 Dokumentácia správnej výrobnej praxe
(1) Na uplatňovanie zásad správnej výrobnej praxe výrobca potravín spracúva dokumentáciu, ktorou sa rozumejú príkazy, smernice a predpisy v záujme zabezpečenia kvalitného, správneho a bezporuchového stavu procesov vedúcich k výrobe kvalitných a zdravotne neškodných potravín.
(2) Dokumentácia správnej výrobnej praxe obsahuje
a. pracovný postup
b. technický a technologický predpis,
c. výrobný postup,
d. normy obsluhy strojov a zariadení a posudok k technologickému zariadeniu,
e. hygienický režim a sanitačný program,
f. metrologický program,
g. projekt systému zabezpečenia kontroly hygieny potravín,
h. ďalšie príkazy, smernice a predpisy podľa rozhodnutia výrobcu potravín.
Otázne je, čo z uvedených dokumentov musia mať vypracované predajne potravín.
Domievam sa, že:
a. pracovný postup musia mať vypracovaný (všetky pracovné operácie od príchodu zamestnancov do prace až po ich dochod z práce
b. technický a technologický predpis nemusia mať vypracovaný (potraviny nevyrábajú)
c. výrobný postup nemusia mať vypracovaný (potraviny nevyrábajú)
d. normy obsluhy strojov a zariadení a posudok k technologickému zariadeniu musia mať primerane vypracované (chladiace resp mraziace boxy a pod.)
e. hygienický režim a sanitačný program jednoznačne musia mať vypracovaný podľa prílohy
f. metrologický program jednoznačne musia mať vypracovaný
g. projekt systému zabezpečenia kontroly hygieny potravín (HACCP) musia mať primerane vypracovaný
h. ďalšie príkazy, smernice a predpisy podľa rozhodnutia výrobcu potravín musia mať primerane vypracované (podľa druhu predávaných potravín)
§260 Výkon kontroly orgánmi potravinového dozoru
Kontrola, vykonávaná orgánmi potravinového dozoru podľa tejto hlavy potravinového kódexu, je zameraná na plnenie úloh súvisiacich s uplatňovaním zásad správnej výrobnej praxe a na celkové zhodnotenie potenciálneho rizika pre bezchybnosť potravín spojeného s výrobou. Orgány potravinového dozoru osobitne kontrolujú kritické kontrolné body identifikované výrobcami potravín, vrátane zariadení spoločného stravovania a osobami oprávnenými na podnikanie, ktoré manipulujú s potravinami a uvádzajú ich do obehu, aby sa preverilo, či sa vykonáva potrebné sledovanie a overovanie systému zabezpečenia kontroly hygieny potravín.
Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že kritické kontrolné body (CCP) musia identifikovať aj osoby, ktoré prevádzkujú predajne a sklady potravín.
S pozdravom belo