Požiadavky na zdravotnú neškodnosť, hygienu, požiadavky na zloženie a kvalitu potravín, zložky, ako aj technologické postupy používané pri ich výrobe a požiadavky na balenie jednotlivých potravín, ich skupín alebo všetkých potravín, rozsah a spôsob ich označovania, ich skladovanie, prepravu, manipuláciu s nimi a ich obeh, ako aj zásady na odber vzoriek a ich vyšetrovanie ustanoví Potravinový kódex Slovenskej republiky.
Výrobou potravín sa na rozumie čistenie, triedenie, upravovanie, opracúvanie alebo spracúvanie surovín, prípadne pridávanie prídavných látok a pomocných látok vrátane balenia a skladovania pri výrobe potravín určených na uvádzanie do obehu. Ten, kto potraviny vyrába, zodpovedá za ich zdravotnú neškodnosť a kvalitu.
Výrobca potravín a ten, kto potraviny uvádza do obehu, sú povinní uvedenú činnosť najneskôr v deň jej začatia oznámiť písomne orgánu potravinového dozoru.
Ten, kto vyrába potraviny, manipuluje s nimi alebo ich uvádza do obehu, je povinný ich
označiť v štátnom jazyku údajmi v zmysle § 9 ods.1 zákona č. 152/1995 Z.z. o potravinách.
http://www.svps.sk/sk/pdf/legislativa/6267_2006.pdf http://www.spotrebitelinfo.sk/sk.php?clanok=156 http://www.svps.sk/sk/legislativa/kodex_02_08.asp http://www.svps.sk/sk/pdf/legislativa/2608_2005.pdf http://www.svps.sk/sk/pdf/legislativa/3390_2004.pdf
je potrebné sa riadiť týmito predpismi.
Ja osobne so zemiakmi nemám skúsenosť, preto posielam aspoň dokumenty na preštudovanie a nie presnú a jasnú odpoveď. Stačilo trošku pochodiť Potravinový kódex. Ten posledný link sa týka priamo zemiakov.