Lenka, ešte jednu otázku.
Aké sú náležitosti prevádzkového poriadku pre zariadenia spoločného stravovania?
Odpoveď je jednoznačná a relevantá – žiadne. (a to platí a j pre osoby, ktoré s potravinami manipulujú a potraviny uvádzajú do obehu – predajne potravín, sklady potravín a pod.)
V prípade zariadení spoločného stravovania existuje len odkaz, že sa majú správať podľa “Zásad spravnej výrobnej praxe“ a mať vypracované dokumentácie podľa 2. časti – Ôsmej hlavy P K SR
Podľa môjho názoru prevádzkovým poriadkom pre zariadenia spoločného stravovnia sú vypracované dokumentácie ustanovené v § 255, 2. časti – Ôsmej hlavy P K SR
Odkazuje na to § 26 zák. č. 355 /2007 Z. z.
§ 26 ods. 1, písm. c, zák. č. 355 /2007 Z. z.
Zariadenia spoločného stravovania
(1) Zariadenia spoločného stravovania sú zariadenia, ktoré poskytujú stravovacie služby spojené s výrobou, prípravou a podávaním pokrmov alebo nápojov na pracoviskách, v školských zariadeniach, školách, zariadeniach sociálnych služieb, zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, zdravotníckych zariadeniach, v prevádzkach verejného stravovania, v stánkoch s rýchlym občerstvením a v iných zariadeniach s ambulantným predajom pokrmov a nápojov a na zotavovacích a iných hromadných podujatiach.
c) postupovať pri výrobe pokrmov a nápojov podľa zásad správnej výrobnej praxe Tak isto na to ukladá povinnosť aj vyhhláška č. 533 o podrobnostiach a požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania v § 1, písm. a, a v § 9 ods. 1
Problémom je, že niektoré RÚVZ si vypracovali náležitosti prevádzkového poriadku, ktoré sú v rozpore s uvedými zákonnými predpismi ( napr. náležitosti sanitačného poriadku ustanovuje príloha k 2. časti – Ôsmej hlavy P K SR)
Vôbec nerešpektujú hygienický režim ( § 253 ods. 2 Hygienický režim je súhrn hygienických opatrení vykonávaných v procesoch výroby, manipulácie a uvádzania potravín do obehu)
Dokonca v prevádzkovom poriadku žiadajú náležitosti bezpečnosti pri práci, čo nemá nič spoločné so Zásadami spravnej výrobnej praxe.
Na vypracovanie dokumentu o bezpečnosti pri práci majú povolenie len akreditvané osobnosti a nie prevádzkovateľ zariadenia. (samozrejme, že prevádzkovatelia zariadení spoločného stravovania to musia mať vypracované, ale vypracovať to nemôžu)
Lenka, čo má teda obsahovať prevádzkový poriadok? Poraď
S pozdravom Belo