Dobrý večer, môžem Vás poprosiť o rady, tak nejak v celku. Priateľ chce otvoriť malé potraviny, všetok tovar bude balený okrem rohlíkov. Chcela by som sa opýtať.
V ŽL má takúto činnosť: Kúpa tovaru na účely jeho predaja konečnému spotrebiteľovi (maloobchod) v rozsahu voľných živností. Stačí to na prevádzku potravín?
Má ukončené gymnázium, takže nie je vyučený v odbore. Potrebuje ako majiteľ /zamestná predavačku/ mať tú odbornú spôsobilosť na vykonávanie EPIDEMIOLOGICKY ZÁVAŽNÝCH ČINNOSTÍ? Ak áno, treba ísť na Hygienu a požiadať o niečo také? Musí mať pred tým už hygienický preukaz?
HACCP plán a prevádzkový poriadok dáme urobiť firme, čo to robia, lebo obaja sme z toho, úprimne povedané pňaci. Bude to stáť asi dosť peňazí ale čo už, keď sa do toho nerozumieme. Ak budeme vyberať predavačku, musí mať ukončený konkrétne odbor predavačka potravín? Myslíte, že čo sa týka takých mojich otázok ako sú napr. či chladiaca vitrína musí mať zabudovaný teplomer, alebo či police na tovar musia mať aj zadnú stranu, či môžu byť drevené, ... mi odpovie dotyčný čo nám bude robiť tie papiere? Ešte by som chcela poprosiť o Váš názor, chceli by sme tam predávať aj hotové jedlá ako polotovary, s tým, že ak by zákazník chcel, tak by sme mu ho v tom danom obale zohriali v mikrovlnke, a on by si to sám pri stole otvoril, že vlastne mi neprídeme s jedlom do styku, alebo že mu predám šalát v kelímku a on si ho zje priamo na predajni. Čo myslíte ako by to posudzovala hygiena? Chceme len 1 stôl so 4 stoličkami. Ďakujem za Vaše rady a názory.