čítam že.. Na to, aby sa mohla nejaká nová potravina stať potravinou, musí byť tak aj schválená. V podstate je potravinou automaticky všetko jedlé. Tam kde si však úrady, a nie je to len americký úrad pre kontrolu potravín ale aj množstvo iných úradov v iných krajinách, chcú udržať hospodárstvo vo výrobe syntetických sladidiel a pestovaní repy, tam stéviu obmedzenia. Papierovo bude vydávaná za škodlivú, len aby sa nerozšírila a trh nemal šancu pochopiť jej skutočné vlastnosti. Ako sladidlo je stévia povolená v Austrálií, v Izraeli, Mexiku, Rusku, a napríklad aj v Singapure, kde bola stévia zakázaná do roku 2005. Schválená len ako doplnok stravy je v Kanade. Krajiny ako Čína, Čile, Argentína, Thajsko, Turecko, Paraguaj, Peru a niekoľko ďalších vôbec neriešia zákazy ani obmedzenia používanie stévie. Niektoré krajiny akoby sa snažili byť poslušnými priateľmi tých, kde je rastlina obmedzená a nezmyselne ju drží v obmedzeniach. V EÚ je stévia povolená ako prídavná potravinárska látka. Nie je pokladaná za potravinu. Pre bežného človeka je to však len hra na slovíčka, pre právnu sféru zas dôležité odlíšenie.
http://zaujimavosti.net/gastronomia-...rady-nepriali/
nepáči sa mi že americfké peniaze diktuju to ci mame jest zdravo alebo nam daju jkedy. Aspartamu je dost.
Ak správne chápem je na slovensku nejaké obmedzenie. na priemyselne vyuzitie myslim. alebo nie?