Zavrieť

Porady

Ako spraviť dobrú zemiakovú kašu???

Som mladá žena a keď môžem tak pomôžem ...viac
Ahojte všetci poraďáci. Ako prosím Vás varíte zemiakovú kašu aby bola chutná? Tá moja sa vždy podarí ako lepidlo.
Usporiadat
medvedik21 medvedik21

medvedik21 je offline (nepripojený) medvedik21

Som mladá žena a keď môžem tak pomôžem ...viac
abel Pozri príspevok
Všetky recepty, čo som tu čítala, myslím že nie sú zemiaková kaša, ale zemiakové pyré, a že je medzi tým rozdiel. Ja pri varení kaše očistím surové zemiaky, pokrájam ich na tenké koleska, zalejem vodou a osolím. Vody dávam toľko, aby sa mi pri varení odparila a aby som nič nemusela vylievať, ale zase opatrne, treba miešať, aby kaša neprihorela. Keď sú zemiaky úplne rozvarené "na kašu" už ich len dobre pomastím, najlepšie domácou bravčovou masťou. Veľmi záleží na zemiakoch, niekedy sú "vodové" a je treba ich zahustiť múkou, ale to robím veľmi nerada. Nemyslím tým teraz, že keď dám veľa vody, ale skutočne záleží od druhu zemiakov. A k tomu do zlatista opražená cibuľka - mňam. K tomu netreba už žiadna príloha, len dobrý chlebík.
A mlieko ani maslo vôbec pri kaši nepoužívam.
To čo opisuješ sa u nás vola zemiaková fučka, a to pyré zas kaša, záleží od kraja , v tomto prípade som myslela vlastne kašu (pyré) ako prílohu k rôznym jedlám lebo s tou som si nevedela rady . Ale teraz už je mi jasné že som robila chyby pri varení, nikto ma to neučil, učím sa sama, a som vďačná za každú radu. Ďakujeeeeeem
0 0
betyna8 betyna8

betyna8 je offline (nepripojený) betyna8

Ja robim kasu tak ako vacsina z vas,ale najskor oprazim cibulku na "pravom"masle, to zalejem mliekom, spolu prehrejem , supnem do uvarených zemiakov a vyslahám.
0 0
Gabi03 Gabi03

Gabi03 je offline (nepripojený) Gabi03

Ja do zemiakového pyré tiež dávam studené mlieko a ani raz sa mi kvôli tomu nepodarilo pokaziť ich. Ale rozšľahávam ich mixérom, lebo ja nemám rada "hrudky" zemiakov. A jedine pravé maslo.
0 0
Barbara Barbara

Barbara je offline (nepripojený) Barbara

no niekedy fakt nevijem gdo som ...viac
abel Pozri príspevok
Všetky recepty, čo som tu čítala, myslím že nie sú zemiaková kaša, ale zemiakové pyré, a že je medzi tým rozdiel. Ja pri varení kaše očistím surové zemiaky, pokrájam ich na tenké koleska, zalejem vodou a osolím. Vody dávam toľko, aby sa mi pri varení odparila a aby som nič nemusela vylievať, ale zase opatrne, treba miešať, aby kaša neprihorela. Keď sú zemiaky úplne rozvarené "na kašu" už ich len dobre pomastím, najlepšie domácou bravčovou masťou. Veľmi záleží na zemiakoch, niekedy sú "vodové" a je treba ich zahustiť múkou, ale to robím veľmi nerada. Nemyslím tým teraz, že keď dám veľa vody, ale skutočne záleží od druhu zemiakov. A k tomu do zlatista opražená cibuľka - mňam. K tomu netreba už žiadna príloha, len dobrý chlebík.
A mlieko ani maslo vôbec pri kaši nepoužívam.

súhlasím, presne takto treba robiť pravú zemiakovú kašu, mňammm, to ostatné čo tu písali ,to je zemiakové pyré- do toho ide mlieko a maslo
0 0
Barbara Barbara

Barbara je offline (nepripojený) Barbara

no niekedy fakt nevijem gdo som ...viac
Zemiakové pyré 220 kalPotrebujeme: 800 g zemiakov, 2 dl mlieka, 20 g masla, soľ Ako na to:
Olúpané a v slanej vode uvarené zemiaky pretrieme cez sito, pridáme k nim horúce mlieko a maslo a vymiešame hladkú kašu.



Zemiaková kaša - fučka

Potrebujeme:
800g zemiakov, 200g polohr.múky, 40g masti, 1 väčšiu cibuľu, vodu, soľ.

Postup:
Očistené zemiaky dáme variť do studenej osolenej vody (vody len toľko aby boli ponorené). Rozvarené zemiaky nezlejeme, ale ich aj s vodou roztlačíme a postupne pridávame za stáleho miešania múku až kým sa nevytvorí hustá kaša, ktorá začína fučať. Cibuľu nakrájame na mesiačiky a opražíme na masti. Nasypeme na kašu.
0 0
janaGT janaGT

janaGT je offline (nepripojený) janaGT

Barbara Pozri príspevok
Zemiaková kaša - fučka

Potrebujeme:
800g zemiakov, 200g polohr.múky, 40g masti, 1 väčšiu cibuľu, vodu, soľ.

Postup:
Očistené zemiaky dáme variť do studenej osolenej vody (vody len toľko aby boli ponorené). Rozvarené zemiaky nezlejeme, ale ich aj s vodou roztlačíme a postupne pridávame za stáleho miešania múku až kým sa nevytvorí hustá kaša, ktorá začína fučať. Cibuľu nakrájame na mesiačiky a opražíme na masti. Nasypeme na kašu.
poznám aj robím, ale pridávam detskú krupicu
0 0
carolain carolain

carolain je offline (nepripojený) carolain

Bože ženy toľko receptov na zemiakovú kašu. Hm veľmi rada by som okoštovala to s detskou krupicovou a s tou múkou, len to si musí asi človek zvyknúť na takúto kombináciu.
0 0
brčko brčko

brčko je offline (nepripojený) brčko

Tiež dávam do zemiakovej kaše (teda u nás pyré) vždy len studené mlieko a dokonca aj to VETO alebo PERLU. Myslím, že ozaj záleží od zemiakov, používam tie žlté a dobre ich nechám uvariť, odlejem vodu, pridám maslo, potlačím tlačákom a až potom pridám mlieko a mixujem metličkami cca 5 minut, aby sa pyré akoby zdvihlo. A teda ja pridávam vegetu, čo ste zatial nikto nespomínali, príp. ešte dosolím, ak treba.
Občas sa stane, že sa pyré nevydarí (ako aj iné), no poväčšinou sa oblizujeme. Dcére stačí k tomu červená repa, ja mám zase rada mrkvový šalát.
0 0
bezradná bezradná

bezradná je offline (nepripojený) bezradná

knihomol I. stupňa
janaGT Pozri príspevok
poznám aj robím, ale pridávam detskú krupicu
aj ja, len som zabudla dopísať, alebo aj hrubú krupicu
0 0
Lalia Lalia

Lalia je offline (nepripojený) Lalia

abel Pozri príspevok
Všetky recepty, čo som tu čítala, myslím že nie sú zemiaková kaša, ale zemiakové pyré, a že je medzi tým rozdiel. Ja pri varení kaše očistím surové zemiaky, pokrájam ich na tenké koleska, zalejem vodou a osolím. Vody dávam toľko, aby sa mi pri varení odparila a aby som nič nemusela vylievať, ale zase opatrne, treba miešať, aby kaša neprihorela. Keď sú zemiaky úplne rozvarené "na kašu" už ich len dobre pomastím, najlepšie domácou bravčovou masťou. Veľmi záleží na zemiakoch, niekedy sú "vodové" a je treba ich zahustiť múkou, ale to robím veľmi nerada. Nemyslím tým teraz, že keď dám veľa vody, ale skutočne záleží od druhu zemiakov. A k tomu do zlatista opražená cibuľka - mňam. K tomu netreba už žiadna príloha, len dobrý chlebík.
A mlieko ani maslo vôbec pri kaši nepoužívam.
súhlasím s tebou, ja práve nechám v zemiakoch trochu vody,pridám 2PL hrubej múky a varím za stáleho miešania asi 5 min. pridám masť a ešte miešam cca 3 min. To je pravá zemiaková kaša tzv. fučka.
0 0
Mixa Mixa

Mixa je offline (nepripojený) Mixa

Ahoj, ja som skúšala kašu už robiť rôzne, ale určite najlepšia je, keďdáš do vody hneď s osolenými a orascovanými zemiakmi variť aj jeden strúčik cesnaku (neboj sa, nebudú chutiť po cesnaku, ako keď je surový, len budú lepšie - to je také kúzlo ). Potom ho môžeš pred pučením vybrať, ale nemusíš. Zleješ ich (môžeš nechať trošku vody, ale fakt len trošku), necháš roztopiť maslo (normálne), popučíš, keď už sú skoro popučené pridáš TEPLÉ mlieko (lepidlo bude, keď dáš studené mlieko spolu s maslom hneď na začiatku - to nerob) a ďalšie kúzlo - aj keď si ich pred varením solila, "prcni" do nich ešte štipku soli a poriadne premiešaj. Budú naozaj výborné!
0 0
Leila2006 Leila2006

Leila2006 je offline (nepripojený) Leila2006

optimistka
Pridám sa aj ja, ako varievam zemiakovú kašičku: Zemiaky uvarím s trochou soli (používam morskú) pekne do mäkkučka, zlejem vodu, pridám prevarené a ešte takmer vriace mlieko (primerané množstvo) a masielkom vôbec nešetrím. Všetko pekne pofučkám. A je to mňam mňam.

A ešte dodám, že zemiaky vždy varím s trochu rasce.
0 0
Melnick Melnick

Melnick je offline (nepripojený) Melnick

človek čo opustil Poradu.
Pri nazretí do tejto témy som sa musela zamyslieť nad príspevkom jedneho nicka, ktorému vadilo, že ak niekto zadá otázku ako zaúčtovať napr.leasing mal by dať odpoveď jeden poraďák a ostatní sa vraj nemajú zbytočne zapájať a silou mocou prispievať. No povedzte mi , nie je podľa vás ,urobiť dobrú zemiakovú kašu oveľa ľahší úkon , ako zaúčtovať správne napríklad aj ten leasing a predsa je tu do tejto chvíľe už 33 príspevkov.
A aby som nebola s mliečkom a masielkom je tá moja výborná .
0 0
maneta maneta

maneta je offline (nepripojený) maneta

K zemiakom pocas varenia odporucam okrem cesnaku pridat aj zopar listov zeleru, ktore potom vyhodite.
0 0
ingah ingah

ingah je offline (nepripojený) ingah

Ja robím zemiakovú kašu tak, že tiež pridám maslo, mlieko a asi 1-2 PL kyslej smotany a rozšľahám.
0 0
Cecilia Cecilia

Cecilia je offline (nepripojený) Cecilia

Aké kupujete zemiaky? Ja mám v poslednom čase zemiaky, ktoré sa nedajú rozvariť, nechutia ani pečené v rúre a nemajú peknú bielu farbu po upečení. Dá sa u nás vôbec vyberať z viacej druhov zemiakov v obchodoch?
0 0
Silvernola Silvernola

Silvernola je offline (nepripojený) Silvernola

Cecilia Pozri príspevok
Aké kupujete zemiaky? Ja mám v poslednom čase zemiaky, ktoré sa nedajú rozvariť, nechutia ani pečené v rúre a nemajú peknú bielu farbu po upečení. Dá sa u nás vôbec vyberať z viacej druhov zemiakov v obchodoch?
Neviem kde ich kupuješ, ale v supermarketoch je výber hádam aj väčší než by bolo treba (až na slovenské výrobky - tých býva poskromne)
Delenie zemiakov na varné typy :
• Varný typ A : zemiaky pevné, lojovité, jemnej až stredne jemnej štruktúry, nerozváravé, veľmi slabo až slabo múčnaté, priemerne vlhké, vhodné na prípravu šalátov alebo ako samostatná príloha jedla.
• Varný typ B : zemiaky polopevné, polomúčnaté jemnej až hrubšej štruktúry, primerane vlhké až suchšie, vhodné ako samostatná príloha jedla.
• Varný typ C: zemiaky múčnaté, stredne rozváravé, polohrubej štruktúry, stredne vlhké až suché, vhodné ako príloha jedla alebo ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako kaša, zemiakové cesto a pod.,
• Varný typ D: zemiaky silne múčnaté, silne rozváravé, hrubej štruktúry, vhodné len ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako sú kaša, zemiakové cesto a pod
Podľa predpisov na balení musí byť uvedený varný typ odrody.
Dúfam že ti to pomôže.
0 0
Cecilia Cecilia

Cecilia je offline (nepripojený) Cecilia

Ďakujem za odpoveď, nikdy som to nesledovala. Väčšinou kupujem vážené zemiaky, prípadne celé vrece.
0 0
Silvernola Silvernola

Silvernola je offline (nepripojený) Silvernola

Cecilia Pozri príspevok
Ďakujem za odpoveď, nikdy som to nesledovala. Väčšinou kupujem vážené zemiaky, prípadne celé vrece.
Ja tiež kupujem radšej priamo od pestovateľa - ale na dvakrát. Najskôr kúpim malé množstvo (ráno), rýchlo odskúšam v kuchyni kvalitu aj zdravotný stav a ak mi vyhovujú a chutia vrátim sa. V supermarkete kupujem len pri špeciálnych požiadavkách - na vianočný šalát ap.
0 0
Mária.K. Mária.K.

Mária.K. je offline (nepripojený) Mária.K.

Ja zvyknem do zemiakovej kaše dávať okrem masla prevarené mlieko a šľahačkovú smotanu. Potom popučím a vymiešam. Je výborná.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať