Ahojte poradaci,
aj ja som sa tento rok rozhodla 1.krat zavarat v rure...
Zavaram uz par rokov, ale vzdy len v hrnci, tentokrat som chcela vyskusat nieco nove... zdalo sa mi to v rure ovela praktickejsie, zmesti sa tam ovela viac flasiek ako do hrnca, sice manipulacia s horucim, tazkym plechom nie je najjednoduchsia, ale za pomoci manzela aj to ide hladko :-)
Flasky pouzivam vylucne so zavitom, a nepouzivam na dotahovanie ziadne hlavice ani nic podobne, staci, ked manzel po naplneni poharov viecko rucne chlapsky dotiahne a je to!
Co sa tyka kontroly, ci viecko dobre chytilo, moja svokra to vie rozoznat podla zvuku, ked poklepe na viecko, ked je ton zvuku prilis vysoky, nie taky duty...tak to nie je dobre, alebo naopak?
Niekto zasa tvrdi, ze ked ovocie, al. hocijaka ina zavaranina je po serilizovani ulozena vo flaske pekne hore, zn. to, ze viecko chytilo...ak je vsetok obsah flase dole, tak viecko nechytilo...
Ja osobne po zavarani prevraciam flase hlavou dole a zabalim na 24h do deky...vtedy sa da dobre zistit, ci obsah vytiekol alebo nie...
Tento rok, ako som uz spominala, som zavarala v rure...
Ako mi poradili skusene gazdinky, flase som ulozila na hlboky plech, zaliala vodou tak, aby ostal 1cm zvrchu volny, dala plech na spodnu mriezku, zapla ruru na 150-170°C, pockala som, kym sa nezacnu vo flaskach tvorit bublinky, ruru som vypla a nechala v nej zavaraniny od 10-20 min...
S vysledkom zial nie som 100% spokojna...viecka zda sa chytili dobre, ale obsah...
Ako prve som zavarala marhule - zdaju sa mi moc kysle a prevarene...
Uhorky - prva 5kg varka musela ist zial do kosa...uhorky boli totalne prevarene, rozpadavali sa mi v ruke...az neskor som zistila, ze chyba bola zrejme v naleve - pouzila som ZELKO namiesto DEKA, resp. ZEKA, ktr. sa NEMA STERILIZOVAT!!! 2. varku som uz robila bez sterilizacie - chutovo nie su tie uhorky take mnam, su trosku kyslejsie, hoci som dala este viac cukru ako bolo v navode, ale da sa...
Vcera sm zavarila slivky - tie som este nekostovala, ale zdaju sa mi prevarene....
Tot moja skusenost...
Chcela by som vas poprosit, mile poradacky, -ci,
ak by ste si nasli trosku casu a napisali mi taky strucny prehlad, co a ako dlho zavarate v rure?
Cas pocitate odvtedy, ako zacne bublinkovat voda vo flasiach, alebo ako rura dosiahne pozadovanu teplotu? Ruru potom vypinate alebo nechavate zapnutu na 80-100°C?
Ja zial nemozem najst navod k rure, tam to je urcite vsetko popisane, takze sa musim spolahnut len na vase cenne rady a skusenosti...
Prosim len naozaj osvedcene receptury!!!
Dakujem krasne vopred.
Pekny den
Gabriela
PS: zavaraniu zdar!