Zavrieť

Porady

zaváranie

ldi ldi

ldi je offline (nepripojený) ldi

Má niekdo skusenosti zo zavarovaním uhoriek a iných prebytkov v elektrickej
trube nakolko si ideme davať sklokeramicku dosku a na nej sa vraj taký ťažký
hrniec na zavarovanie nemôže dať.
Ďakujem
Usporiadat
Zdenka 0705 Zdenka 0705

Zdenka 0705 je offline (nepripojený) Zdenka 0705

Romo sa volala. Juuuj, to bolo zaváranie :-)...jedna báseň, bez roboty, veľa sa zmestilo. Škoda, že už ju nemám, vymenila som za automatku, ale tá len perie
0 0
Iwett Iwett

Iwett je offline (nepripojený) Iwett

babijanka Pozri príspevok
habtľ,,mkguu,,,kkkkgg
, aj to je super zaváranie!
0 0
snúbenica snúbenica

snúbenica je offline (nepripojený) snúbenica

ldi Pozri príspevok
Má niekdo skusenosti zo zavarovaním uhoriek a iných prebytkov v elektrickej
trube nakolko si ideme davať sklokeramicku dosku a na nej sa vraj taký ťažký
hrniec na zavarovanie nemôže dať.
Ďakujem
Neviem o tom, žeby sa na sklokeramickú dosku nemohol dať hrniec s uhorkami. Veď koľko sa ich do hrnca zmestí, možno 7-10? Mám tiež sklokeramickú dosku a bežne na nej zaváram - teda sterilizujem všetko. Minule som varila marhuľový džem z 5kg ovocia a vyše 3kg cukru (hrniec tiež niečo váži), všetko som to spolu varila na sklokeramickej doske a nič sa jej nestalo. Takže pokiaľ si zvyknutá sterilizovať na platni tak to kľudne tak rob aj naďalej.
0 0
enter enter

enter je offline (nepripojený) enter

poradíte mi, kde dostanem skrutkovacie viečka, ale nie klasické 8,5 cm priemerom ale o niečo menšie tj 8 cm priemer, mám poháre po kupovaných zaváraninách (olivy a pod.) chcela by som ich požiť ďalej, viečka boli optrebované, tak som ich zahodila, a teraz neviem ich zohnať.
0 0
mysurk mysurk

mysurk je offline (nepripojený) mysurk

enter Pozri príspevok
poradíte mi, kde dostanem skrutkovacie viečka, ale nie klasické 8,5 cm priemerom ale o niečo menšie tj 8 cm priemer, mám poháre po kupovaných zaváraninách (olivy a pod.) chcela by som ich požiť ďalej, viečka boli optrebované, tak som ich zahodila, a teraz neviem ich zohnať.
Skús také veľké :

- NákupnáZem (aby som nepropagoval )
0 0
gabriska gabriska

gabriska je offline (nepripojený) gabriska

Ahojte poradaci,
aj ja som sa tento rok rozhodla 1.krat zavarat v rure...
Zavaram uz par rokov, ale vzdy len v hrnci, tentokrat som chcela vyskusat nieco nove... zdalo sa mi to v rure ovela praktickejsie, zmesti sa tam ovela viac flasiek ako do hrnca, sice manipulacia s horucim, tazkym plechom nie je najjednoduchsia, ale za pomoci manzela aj to ide hladko :-)

Flasky pouzivam vylucne so zavitom, a nepouzivam na dotahovanie ziadne hlavice ani nic podobne, staci, ked manzel po naplneni poharov viecko rucne chlapsky dotiahne a je to!

Co sa tyka kontroly, ci viecko dobre chytilo, moja svokra to vie rozoznat podla zvuku, ked poklepe na viecko, ked je ton zvuku prilis vysoky, nie taky duty...tak to nie je dobre, alebo naopak?
Niekto zasa tvrdi, ze ked ovocie, al. hocijaka ina zavaranina je po serilizovani ulozena vo flaske pekne hore, zn. to, ze viecko chytilo...ak je vsetok obsah flase dole, tak viecko nechytilo...
Ja osobne po zavarani prevraciam flase hlavou dole a zabalim na 24h do deky...vtedy sa da dobre zistit, ci obsah vytiekol alebo nie...

Tento rok, ako som uz spominala, som zavarala v rure...
Ako mi poradili skusene gazdinky, flase som ulozila na hlboky plech, zaliala vodou tak, aby ostal 1cm zvrchu volny, dala plech na spodnu mriezku, zapla ruru na 150-170°C, pockala som, kym sa nezacnu vo flaskach tvorit bublinky, ruru som vypla a nechala v nej zavaraniny od 10-20 min...

S vysledkom zial nie som 100% spokojna...viecka zda sa chytili dobre, ale obsah...
Ako prve som zavarala marhule - zdaju sa mi moc kysle a prevarene...
Uhorky - prva 5kg varka musela ist zial do kosa...uhorky boli totalne prevarene, rozpadavali sa mi v ruke...az neskor som zistila, ze chyba bola zrejme v naleve - pouzila som ZELKO namiesto DEKA, resp. ZEKA, ktr. sa NEMA STERILIZOVAT!!! 2. varku som uz robila bez sterilizacie - chutovo nie su tie uhorky take mnam, su trosku kyslejsie, hoci som dala este viac cukru ako bolo v navode, ale da sa...
Vcera sm zavarila slivky - tie som este nekostovala, ale zdaju sa mi prevarene....

Tot moja skusenost...
Chcela by som vas poprosit, mile poradacky, -ci,
ak by ste si nasli trosku casu a napisali mi taky strucny prehlad, co a ako dlho zavarate v rure?
Cas pocitate odvtedy, ako zacne bublinkovat voda vo flasiach, alebo ako rura dosiahne pozadovanu teplotu? Ruru potom vypinate alebo nechavate zapnutu na 80-100°C?
Ja zial nemozem najst navod k rure, tam to je urcite vsetko popisane, takze sa musim spolahnut len na vase cenne rady a skusenosti...
Prosim len naozaj osvedcene receptury!!!
Dakujem krasne vopred.
Pekny den
Gabriela

PS: zavaraniu zdar!
0 0
tutiola tutiola

tutiola je offline (nepripojený) tutiola

obyčajná pracujúca žena - už dôchodkyňa ...viac
A to ste ako zavárali v tých pračkach? Bežne umývajú uhorky v automat.práčkach, ale o zavaraní som ešte nepočula.
0 0
Tamila Tamila

Tamila je offline (nepripojený) Tamila

Ja som dokonca počula o zaváraní v umývačke a veľmi by ma zaujímalo ako.
0 0
adi11 adi11

adi11 je offline (nepripojený) adi11

Gabriska, viem sa vžiť do tvojej situácie. Mne sa viackát za mlada pokazili hlavne marhule a raz všetky už ani neviem prečo, tuším špinavý cukor. Našťastie išli do suda a bola výborná marhulovica. Po poslednej jednoduchej rade kolegyne sa mi nekazí nič.
Zaváram všetko v el. trúbe na pekáči.
Uhorky sterilizujem len krátko asi 5-8 min /t.z.že nálev v pohári začal vrieť/ a ihneď po jednej flaše za druhou vyberám z trúby /oni trochu zblednú/ a rovno pod studenú vodu, tým pádom mi hneď chytajú viečka.
Takto robím aj čerešne a iné ovocie.Marhule alebo tvrdšie ovocie sa musia dlhšie sterilizovať.
1 0
tutiola tutiola

tutiola je offline (nepripojený) tutiola

obyčajná pracujúca žena - už dôchodkyňa ...viac
gabriska Pozri príspevok
Chcela by som vas poprosit, mile poradacky, -ci,
ak by ste si nasli trosku casu a napisali mi taky strucny prehlad, co a ako dlho zavarate v rure?
Cas pocitate odvtedy, ako zacne bublinkovat voda vo flasiach, alebo ako rura dosiahne pozadovanu teplotu? Ruru potom vypinate alebo nechavate zapnutu na 80-100°C?
Ja zial nemozem najst navod k rure, tam to je urcite vsetko popisane, takze sa musim spolahnut len na vase cenne rady a skusenosti...
Prosim len naozaj osvedcene receptury!!!
Dakujem krasne vopred.
Pekny den
Gabriela

PS: zavaraniu zdar!
Mám plynovú rúru bez teplomeru. Zavárala som vždy tak, že keď som videla drobné bublinky vo fľašiach, tak som rúru vypla a fľaše hneď vyberala a ukladala na deku.To sa týka ovocia a uhoriek. Zeleninu sterilizujem 20-25min., fazuľku a hrášok -1.deň- 20 min., 2.deň-10 min.
0 0
DanielaSL DanielaSL

DanielaSL je offline (nepripojený) DanielaSL

Mama troch dospelých detí
ldi Pozri príspevok
Má niekdo skusenosti zo zavarovaním uhoriek a iných prebytkov v elektrickej
trube nakolko si ideme davať sklokeramicku dosku a na nej sa vraj taký ťažký
hrniec na zavarovanie nemôže dať.
Ďakujem
A prečo si robiť zbytočnú robotu...ja uhorky zalejem nálevom, zatvorím, obrátim hore dnom , zabalím do deky a nechám do rána stáť, potom ich poprevraciam a odložím. Sú chrumkavé, majú peknú farbu , nikdy sa mi nepokazili a ich zaváranie v hrnci, alebo v rúre mi pripadá úplne zbytočné.
0 0
gabriska gabriska

gabriska je offline (nepripojený) gabriska

DanielaSĽ Pozri príspevok
A prečo si robiť zbytočnú robotu...ja uhorky zalejem nálevom, zatvorím, obrátim hore dnom , zabalím do deky a nechám do rána stáť, potom ich poprevraciam a odložím. Sú chrumkavé, majú peknú farbu , nikdy sa mi nepokazili a ich zaváranie v hrnci, alebo v rúre mi pripadá úplne zbytočné.

Aj ja som teraz naposledy takto "zavarila" uhorky so Zelkom, ako som uz pisala...ale musim povedat, ze nie su tak chutovo dobre ako tie zavarane, na ktr. sme boli doteraz zvyknuti...rozmyslam, ze zavarime este jednu 5kg varku v rure...
0 0
gabriska gabriska

gabriska je offline (nepripojený) gabriska

tutiola Pozri príspevok
Mám plynovú rúru bez teplomeru. Zavárala som vždy tak, že keď som videla drobné bublinky vo fľašiach, tak som rúru vypla a fľaše hneď vyberala a ukladala na deku.To sa týka ovocia a uhoriek. Zeleninu sterilizujem 20-25min., fazuľku a hrášok -1.deň- 20 min., 2.deň-10 min.
Tutiola, dakujem za tvoju skusenost, naozaj si pri tom sterilizovani treba dat pozor na cas...asi som to tam nechavala prilis dlho...nabuduce skusim tak ako hovoris, ze hned po vypnuti vyberiem z rury von...ved oni este podla mna pomalicky dojdu, ked ich ulozim pod deku a ten nalev, kym vychladne, no nie?

A konkretne leco si ako dlho nechavala bublinkovat? tych max. 25 min.?
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

gabriska Pozri príspevok
Tutiola, dakujem za tvoju skusenost, naozaj si pri tom sterilizovani treba dat pozor na cas...asi som to tam nechavala prilis dlho...nabuduce skusim tak ako hovoris, ze hned po vypnuti vyberiem z rury von...ved oni este podla mna pomalicky dojdu, ked ich ulozim pod deku a ten nalev, kym vychladne, no nie?
A konkretne leco si ako dlho nechavala bublinkovat? tych max. 25 min.?
Ja či už ovocie, uhorky, lečo v rúre nechávam len do tvorby bubliniek. Zaváram v elektrickej rúre na 150 st. na suchom pekáči, vodou nepodlievam, nikdy mi žiadne fľaša nepraskla. Fľaše vyberám na uterák alebo deku a nezakrývam, to preto, aby skoro vychladli, vtedy aj počujem zvuky vrchnákov ako sa zatvárajú, ťažko to tu opísať, ale tie nafúknute sa "scucnú".
Podľa návodu na sterilizovanie v elektr. rúre by som nepostupovala, len raz na začiatku som to skúsila s čučoriedkami, boli rozvarené na kašu, v návode uvádzajú veľmi dlhé doby sterilizácie.
U uhoriek tiež sledujem ich farbu. Ak sa zmení z ostrozelenej na žltozelenú a v pohári je aj pár bubliniek, hneď z rúry vyberám po jednej rukavicou. Nevyberám celý pekáč, s fľašami je veľmi ťažký.

Tamila Pozri príspevok
Ja som dokonca počula o zaváraní v umývačke a veľmi by ma zaujímalo ako.
Nie sú s tým dobré skúsenosti, pretože max. teplotu, ktroú v myčke vieš dosiahnuť, je 70 st., aj to len u niektorých, a to je na sterilizáciu a prichytenie vrchnákov málo.
0 0
Monikaaaaa Monikaaaaa

Monikaaaaa je offline (nepripojený) Monikaaaaa

Ahojte, ja som doslova zúfalá. Neviem si to vysvetliť. Dosiaľ som so zaváraním nemala problémy ale tento rok som zavarila 30 poharov visni, vsetky mi akože chytili, ale po vychladnuti zostali vydute, netiekli, po vyse týždni vsetky zacali kvasiť. Teraz som zavarala 10 poharkov marhúľ , pri zatváraní viečka pekne chytili, netocili sa , netiekli ale po vychladnutí zostali vyduté... Nie som si vedomá že som niečo robila inak ako predošlé roky. Najskôr som myslela že u višní to bolo v tom že som dala privela ovocia aj vody, vody som dala cca 1-1.5cm pod vieckom. Ale u marhúľ som dala len daco nad polovicu pohara vody, lebo pustia dost stavy a napriek tomu sa viecka nestiahli. Pri visniach som používala hlavicu s kovovými gulickami, cez dve vrstvy utierky, pri marhuliach tu hlavicu s cuplíky na potlacenie aby sa hlavica lahko uvolnila, velmi dobre to zatvaralo, viecka sa netocili, ale co z toho, ked sa viecka nevtiahli a skvasia sa Zavarala som v zaaracom hrnci cca 12 min pri 90stup. , tak ako sa odporuca, fakt už neviem kde môže byť chyba.
0 0
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

Kvasenie a plesnivenie: nízka teplota.
Hlavnými príčinami je zlá sterilizácia, vysoký obsah kvasiniek a plesní na ovocí a v dôsledku nehygienických podmienok (nedostatočné umývanie a pod.), vniknutie vzduchu alebo vody do pohára počas chladenia kompótu.
Kvasenie začína spravidla do jedného mesiaca po výrobe kompótu, plesnivenie neskoršie. V oboch prípadoch sú kompóty nepoužiteľné.
0 0
Monikaaaaa Monikaaaaa

Monikaaaaa je offline (nepripojený) Monikaaaaa

najag Pozri príspevok
Kvasenie a plesnivenie: nízka teplota.
Hlavnými príčinami je zlá sterilizácia, vysoký obsah kvasiniek a plesní na ovocí a v dôsledku nehygienických podmienok (nedostatočné umývanie a pod.), vniknutie vzduchu alebo vody do pohára počas chladenia kompótu.
Kvasenie začína spravidla do jedného mesiaca po výrobe kompótu, plesnivenie neskoršie. V oboch prípadoch sú kompóty nepoužiteľné.
Sterilizovala som tie višne pri 80st 20minut, ale zaliate boli teplým nie vriacim nalevom, tak neviem, napr u marhúľ som podľa odporúčaní sterilizovala cca 12min pri 85-90 a ovocie bolo zaliate dost horucim nalevom a efekt rovnaký, viecka vyduté ako u višní. A čo sa týka vniknutia vzduchu alebo vody počas chladenia , ako by sa to mohlo stať? Poháre som po sterilizácii hneď vytiahla z hrnca a nechala prevrátené vychladnúť
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Monikaaaaa Pozri príspevok
Sterilizovala som tie višne pri 80st 20minut, ale zaliate boli teplým nie vriacim nalevom, tak neviem, napr u marhúľ som podľa odporúčaní sterilizovala cca 12min pri 85-90 a ovocie bolo zaliate dost horucim nalevom a efekt rovnaký, viecka vyduté ako u višní. A čo sa týka vniknutia vzduchu alebo vody počas chladenia , ako by sa to mohlo stať? Poháre som po sterilizácii hneď vytiahla z hrnca a nechala prevrátené vychladnúť
ja som síce nikdy nezavárala ovocie maximálne som robila džem a ostatné veci na kyselo. aj keď ja som nato nikdy nepozerala ani nemala s tým problém, ale klasické viečka majú gumičky rôznych farieb nemôže byť chyba v tom?
0 0
durisovad durisovad

durisovad je offline (nepripojený) durisovad

uctovnicka na dochodku
Ja som mala vlani takyto problem pri zavarani marhul. Tiez sa vicka netocili, ale po zasterilizovani sa nevtiahli. Pytala som sa kamosiek, ci aj oni mali takyto problem - a mali. Na vine boli zle vicka, ktore vlani boli v obchodoch. Dala som stare, uz pouzite vicka, zasterilizovala znovu a marhule su este aj dnes v poriadku.
1 0
Rozalka Rozalka

Rozalka je offline (nepripojený) Rozalka

Spoluvlastníčka "Prvého nitrianskeho medveďária" ...viac
Len tak na okraj poznamenávam: podľa našich babičiek by nemali zavárať ženy v čase pravidelných mesačných trampôt, problémy bývajú podobné popísaným.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať