ak das zhruba 2-dnove rozky do vyhriatej rury cca na 220 stupnov,budu ako z pekarne ,cerstve.pockas kym neschrumkaveju,trva to asi 5-max.10 minut.
ak su uz tvrdsie,treba po nich prejst vo vode namocenou rukou a postupovat ako vyssie.
rakuske zemlove knedle:
zo suchych rozkov alebo zemly nakrajame male kocky,na jednu davku potrebujeme tych tvrdych kocociek 380 gramov.
90 g tuku
90g cibule/t.j.jedna velka poriadna cibula/
80 g muky
3 dcl mlieka
4 vajcia
vela petrzlenovej vnate
sol
vajcia,mlieko a sol rozhabarkujeme .
tuk rozpustime na panvici a cibilku-na drobno nakrajanu klasicky oprazime.
do mliecnej zmesy nasypeme zemlove kocky,pridame cibulu aj s tukom a viackrat dobre premiesame,aby sa kocky napili tekutinou.
ked su trochu zmäknute,pridame posekanu petrzelku a muku.
vymiesame.zo vzniknutej masy formujeme mokrymi rukami gulkyvelke cca ako tenisove lopticky./
tieto hadzeme opatrne do vriacej slanej vody a na znizenom plameni varime cca 15 min.
su vyborne ku kazdej omacke,k zeleninovym salatom za studena ale i same.
NADIEVKA
je to paradox ale to co cely zivot poznam pod tymto menom,je len variant predosleho receptu-ten som spoznala az ked som sa vydala do Rakuska.
takze
okrem veci v predoslom recepte pridame do plnky este na kusky nakrajanu kuraciu alebo zajaciu pecen,plucka alebo srdiecka.tieto pred tym pridame uz skoro k hotovej oprazenej cibulke a nehcame prejst teplom.
potom to cele zamiesame do tej zmesy a mnozstvo muky mozeme dat len polovicu a druhu polovicu nahradime detskou krupicou.
pecena:
zmes natrieme na vopred vymasteny pekac.pecieme najprv prikryte a potom to nechame pripiect odkryte.
smazena:
na panvici rozpalime olej a z masy kladieme lyzicou placky.opekame pomaly z oboch stran do chrumkava.dost to prska koli tym pecienkam.
varena:
podobne ako pri rakuskych knedlikoch tvarujeme gulky alebo valceky a vo criacej vode varime 15-25 min,kym su hotove.
plnena:
Nadievka sa to vola vlastne preto,ze originalne je to vlastne recept-napln-ktorou sa plni zajac,kurca,hus,kacica a pod.
vsetky varianty su vyborne-treba vyskusat.