Pridám aj ja nejaké recepty na zaváranie - od našich starých mám
Sterilizovaná červená repa - cvikla
6 kg cvikly - uvariť, postrúhať alebo nakrájať na kocky, plátky
Nálev
3 l vody
1/2 l ocot
1/2 kg cukor
1 bal. preosiaté deko
1 lyžica rasce
Prevareným horúcim nálevom zaliať pripravenú cviklu,prikryť pokrievkou nechať stáť 12 hod., naložiť do fliaš , sterilizovať cca 7 min
Kalerábová čalamáda
3 - 4 kaleráby giganty
1,5 kg papriky - farebnej
5 ks cibule
1 kg mrkvy
Všetky suroviny postrúhať, pokrájať, zmiešať
Nálev
6 dcl ocot
1/2 kg cukor
1 deko
3 l vody
Nálev prevariť, horúcim zaliať zeleninu , nechať postáť 1 hod., naplniť do fliaš, sterilizovať 15 min.
Zelerová čalamáda
350 g cibuľa
150 g mrkva
250 g červená paprika
250 g zelená paprika
250 g zeler
Zeleninu nastrúhať na rezance, cibuľu na plátky
Nálev
8 dcl vody
2 dcl ocot
80 g cukru
30 g soli
Dáme variť nálev, v náleve postupne povaríme najprv zeler a mrkvu - 5 min, potom papriku a cibuľu 3 min., povarené sitkom vybrať von, zmiešať , nakladať do fliaš a zalievať nálevom, sterilizovať 10 min.